Akustikforbedring af hjemmet

10 ting du selv kan gøre i dag!

 

Mange danskere er generet af støj hver eneste dag – både i privatboligen såvel som på arbejdspladsen. Dårlig akustik i hjemmet kan forvrænge dine ord og gøre det svært at høre, hvad hinanden siger. I arbejdssammenhæng kan det være medvirkende til stress, dårligt arbejdsmiljø og herved mindre produktivitet.

Nye boliger har ofte store åbne rum med hårde overflader, hvilket kan medvirke til en dårlig lydabsorption. Det kan være køkken-alrum med højt til loftet og hårde overflader med klinker og beton, som i kombination med larmende køkkenapparater og ”ulvetimeramte” familier, kan give et generende støjniveau.

Vi giver dig her 10 tips til, hvordan du slår ned på den generende støj i hverdagen og får et mere roligt hjem allerede i dag.


1. Bryd lyden med grovpuds på væggen

Lydabsorption
I hvor høj grad absorberes støjen af materialet?
Effekt fra 0-5) = 2

Lydisolering

I hvor høj grad forhindres lyden i at trænge ind udefra?
effekt, hvor støjen kommer udefra (effekt fra 0-5) = 1

Et alternativ til at regulere støjen i dit hjem kan være grovpuds på væggen. Strukturen i den grove puds er med til at bryde lyden ud i flere retninger, hvilket har en dæmpende effekt. Bemærk, at det ikke har nær den samme effekt som akustikforbedrende plader og billeder. Grovpuds på væggen er egnet til de fleste indvendige mure af mursten/tegl, men er også muligt på beton- og gasbetonmure, såfremt de ikke er overfladebehandlede.

Typen af mursten er afgørende for resultatet. Murstenen skal være hånd- eller blødstrøgne, da det kan være svært at få puds til at hæfte på nye, maskinstrøgne sten. Er du i tvivl om murstenstypen, vil vi anbefale at tage kontakt til en ekspert med viden på området.


Guide til pudsning af væg

 1. Rens væggen med en klud og en spand sæbevand. Som et alternativ kan du købe en dunk grundrens til vægge. Rens hele væggen for fedt og snavs, inden du går i gang med arbejdet.
 2. Gå ned i dit lokale byggemarked og køb en akrylfugemasse samt en grovpuds til væg. Vil du gerne give pudsen en bestemt farve, skal du vælge indfarvet grovpuds, der fås i flere forskellige standardfarver. Vær dog opmærksom på, at det kan være svært at ramme den samme farve to gange, hvis du senere vil reparere på væggen. Her skal du regne med, at væggen skal pudses op forfra.
 3. Spørg ekspedienten i butikken til råds, om du har fat i den rette fugemasse og/eller grovpuds. De har ekspertisen, så du er sikker på at få det helt rigtige produkt med hjem.
 4. Fyld eventuelle fuger ud, som ikke ligger plant med murstenene. Skrab de gamle fuger ud i en dybde på 15 mm fra murstenens overflade.
 5. Forsyn væggen med første lag puds og lad dette tørre. Når pudset er tørt, gennemfør ovenstående punkt 1-2 gange mere, for at opnå en dækkende puds på hele væggen.

 Se mere om pudsning af væg hos Bolius her

 

2. Fjern støjen med smukke akustikbilleder

Lydabsorption
I hvor høj grad absorberes støjen af materialet?
Effekt fra 0-5) = 5

Lydisolering

I hvor høj grad forhindres lyden i at trænge ind udefra?
effekt, hvor støjen kommer udefra (effekt fra 0-5) = 2

Hos Illux kan du få akustikdæmpende billeder med kunst eller eget foto i en valgfri størrelse og ramme. Du får altså både en forbedret akustik og et dekorativt løft i dit hjem. Akustikbillederne er lavet af glasuld, som er et meget lydabsorberende materiale, der giver en fremragende akustik. Ved at printe direkte på pladerne bevares den sublime effekt, og ekko reduceres.

Fordelen ved akustikdæmpende billeder på væggen frem for lofter er, at absorbenten er placeret på væggen, hvor de fleste lyde er rettet mod, og derved opnås en bedre effekt.

Man kan lave en præcis måling af efterklangstiden i et rum og ud fra dette udregne, hvor mange billeder der skal til for at opnå den bedste effekt. Sådanne præcise målinger kan Illux hjælpe dig med. Til de fleste private hjem anbefaler vi  dog en mere simpel metode, som ganske vist ikke er lige så nøjagtig, men væsentligt nemmere og billigere.

Se mere om print af akustikbilleder her


Sådan finder du det optimale antal billeder

Mål længden og bredden på gulvet i det rum, du ønsker at forbedre akustikken i. Du skal bruge akustikdæmpende billeder svarende til 10-20% af gulvarealet. I et køkken-alrum på 30 kvm skal du derved bruge mellem 3-6 kvm akustikdæmpende billeder som tommelfingerregel.

OBS: Hos Illux kan du låne en akustikkuffert (læs mere her) med 4 billeder i 80x120 cm svarende til i alt 4 kvm, så du helt lavpraktisk kan teste, hvor mange billeder der skal til, for at du bliver tilfreds med akustikken. Oplevelsen med akustikproblemer er nemlig en personlig vurdering.


Få råd og vejledning

Vi anbefaler ikke, at du gemmer akustikpladen bagved dine eksisterende billeder/kunst. Akustikpladens overflade er en væsentlig årsag til den støjdæmpende effekt, og det vil fjerne en stor del af effekten, hvis du gemmer den bagved et maleri. Tests viser, at man fjerner omkring 70% af pladens effekt, hvis man gemmer pladen bagved selv tynde lærreder.

Hos Illux kan du få råd og vejledning, så du opnår den bedste akustikforbedring. Er du klar til at bestille, kan du bestille med eget foto (her) eller anvende et af motiverne fra Illux’ eget galleri (her).

Se mere om print på akustikplader her

3. Reducér støjen i boligen med støjregulerende plader

Lydabsorption
I hvor høj grad absorberes støjen af materialet?
Effekt fra 0-5) = 5

Lydisolering

I hvor høj grad forhindres lyden i at trænge ind udefra?
effekt, hvor støjen kommer udefra (effekt fra 0-5) = 4

Er dine vægge allerede fyldt op med kunst, eller er din stil mere minimalistisk, så er det ikke sikkert, at akustikdæmpende billeder er det rette. Her kan støjregulerende plader være en bedre løsning. De akustikdæmpende glasuldsplader kan monteres direkte på væggen eller i loftet, med eller uden print, så man ikke lægger mærke til dem.

Udover at plader kan bruges til at dæmpe lydkilderne i rummet, kan de også lydisolere imellem tilstødende rum. Har du eksempelvis en støjende teenager eller nabo, kan du, med de akustikdæmpende plader, reducere graden af den uønskede støj.


Forskellige løsninger til væg og loft

 1. Plader direkte på loftet eller væggen: Glasuldspladerne fås i en version, som kan limes direkte på loftet eller væggen. Da de er hvide på kanterne, kan du selv bestemme, om du fylder hele loftet/væggen, eller blot placerer dem i ”ø’er” i et ønsket mønster. Pladerne er 20 mm tykke og kan fås i 60x60 cm eller 60x120 cm. De limes direkte på overfladen med montagelim.
 2. Nedhængte flåder: Du kan sænke minimalistiske hvide plader ned fra loftet via en wire. Pladerne er 40 mm tykke og fås i 120x120 cm og 120x240 cm. Disse kan laves med eller uden print. Printet behøver ikke være et foto, men kan være den samme RAL-farve, som væggen er malet med. Bemærk, at du ikke selv må male pladerne, da den akustikdæmpende effekt reduceres.

 Kontakt Illux (her) for mere viden, og hør hvordan du kommer godt i gang med at forbedre akustikken i dit hjem.

 

4. Indstil dine køkkenapparater til at larme mindre

Lydabsorption
I hvor høj grad absorberes støjen af materialet?
Effekt fra 0-5) = 0 (her er det lydkilden der dæmpes)

Lydisolering

I hvor høj grad forhindres lyden i at trænge ind udefra?
effekt, hvor støjen kommer udefra (effekt fra 0-5) = 0 (her er det lydkilden der dæmpes)

Køkkenapparater af nyere dato kan indstilles til at larme mindre eller til slet ikke at larme overhovedet. De små irritationer i hverdagen kan derved undgås med blot en lille tilretning.


Sådan indstiller du dine køkkenapparater

 1. Find instruktionsmanualen til dit køkkenapparat. Mange producenter har manualerne liggende på deres hjemmeside, som du kan hente i PDF-format. Gå blot ind på producentens hjemmeside og søg efter apparatets model/modelnummer.
 2. Slå op i manualen under ”lydindstillinger” og følg instrukserne til at indstille dine apparater til at larme mindre. I de fleste tilfælde er der blot tale om en lettilgængelig indstilling.

Går lydene ikke væk, kan årsagen også være mere lavpraktisk. Se f.eks. Idenyts guide til fejlfinding på et køleskab, hvis dette larmer meget.

 

5. Fyld bogreolen og dæmp lyden fra naboen

Lydabsorption
I hvor høj grad absorberes støjen af materialet?
Effekt fra 0-5) = 2

Lydisolering

I hvor høj grad forhindres lyden i at trænge ind udefra?
effekt, hvor støjen kommer udefra (effekt fra 0-5) = 3

Væggen ind til naboen er ofte et af de steder i boligen, som de fleste personer gerne vil isolere, da mange vægge ikke er lydisoleret tilstrækkeligt.

Ud over de andre tips her i artiklen kan bogreoler være med til at isolere for meget af lyden ind til naboen. Det er en simpel metode, hvor du hurtigt kan teste af, om du opnår færre støjgener i hjemmet. Bemærk, at det ikke har nær den samme effekt som akustikforbedrende plader og billeder.


Sådan placerer du bogreolen

 1. Bogreolen skal stå op ad væggen ind mod naboen. Udfyld bogreolen med så mange bøger som muligt. Har du ikke bøger nok, så udstyr reolen med keramik og pyntegenstande. Jo mere fyldt reolen bliver, jo bedre vil reolen isolere ind mod naboen.
 2. Er lyden stadig høj, kan du forsyne bogreolen med en lydisolerende plade. Se mere om lydisolerende plader (internt link til artiklen – punkt 3).

 

6. Investér i en trækstopper og undgå træk og generende lyde

Lydabsorption
I hvor høj grad absorberes støjen af materialet?
Effekt fra 0-5) = 0

Lydisolering

I hvor høj grad forhindres lyden i at trænge ind udefra?
effekt, hvor støjen kommer udefra (effekt fra 0-5) = 2

Kommer der meget lyd og træk under døren? I så fald kan du let og hurtigt placere en trækstopper ved døren og dermed løse problemet nemt og billigt.


Køb en trækstopper eller lav din egen

Du kan købe en færdig trækstopper eller lave din egen. Laver du din egen, skal du købe ærtebønner i dit lokale supermarked og fylde i din trækstopper. Trækstopperen placeres under døren, så den tætner bedst muligt.

 

7. Skab en helhed med smukke og lyddæmpende gardiner

Lydabsorption
I hvor høj grad absorberes støjen af materialet?
Effekt fra 0-5) = 2

Lydisolering

I hvor høj grad forhindres lyden i at trænge ind udefra?
effekt, hvor støjen kommer udefra (effekt fra 0-5) = 2

Består dit hjem af store, åbne rum og få møbler, kan det hjælpe på akustikken at blokere for støj ude fra ved at skifte dine gardiner ud.

Har du tynde gardiner, slipper lyden lettere igennem. Vi anbefaler at vælge tykke eller decideret lyddæmpende gardiner. Disse gardiner er tungere og blokerer for mere af den uønskede støj.

Bemærk at lyddæmpende gardiner ikke giver samme resultat som f.eks. støjabsorberende plader.


Guide til opmåling af gardiner

 1. Mål bredden på vinduesåbningen hvor dine gardiner skal hænge. Vær opmærksom på, at hvis gardinet skal sidde i karmen, skal der fratrækkes 1 cm fra det mindste breddemål.
 2. Mål højden på vinduesåbningen. Vær igen opmærksom på, at skal gardinet gå til en karm, skal der fratrækkes 1 cm fra det laveste mål.

Er du ikke gør-det-selv typen, kan du altid kontakte en fagmand, der kan hjælpe dig med at finde det helt rigtige gardin til dit vindue og hjælpe med opmåling.

 

8. En massiv og lydisolerende dør, stopper lyden i boligen

Lydabsorption
I hvor høj grad absorberes støjen af materialet?
Effekt fra 0-5) = 0

Lydisolering

I hvor høj grad forhindres lyden i at trænge ind udefra?
effekt, hvor støjen kommer udefra (effekt fra 0-5) = 5

Selv om du har lydisoleret væggene på bedst mulig måde, kan støjen let slippe igennem ved en helt almindelig dør. Det kan være den bedste løsning at kontakte en fagmand og udskifte døren til en mere massiv og gerne lydisolerende dør.


Tag fat i en fagmand og vær opmærksom på følgende

 1. Tætningsliste: Tjek, at din nye dør er forsynet med en tætningsliste hele vejen rundt. Uden tætningslisten vil lyden slippe igennem selv de mindste sprækker og utætheder.
 2. Elastisk fuge: Er din nye dør forsynet med en elastisk fuge hele vejen rundt om døren? Hvis ikke, vil lyden stadig kunne trænge igennem.
 3. Elastisk og lyddæmpende fuge på dørtrinnet: Er dørtrinnet på din nye dør forsynet med en elastisk og lyddæmpende fuge? Lyd vandrer også ved gulvet og kan let slippe igennem, hvis ikke dørtrinnet er forsynet med en fuge.

 

9. Stop generende lyde fra trafikken udenfor med lydisolerende vinduer

Lydabsorption
I hvor høj grad absorberes støjen af materialet?
Effekt fra 0-5) = 1

Lydisolering

I hvor høj grad forhindres lyden i at trænge ind udefra?
effekt, hvor støjen kommer udefra (effekt fra 0-5) = 5

Er du plaget af støj fra larmende trafik, fra gaden eller andre generende lyde udefra, eller knager vinduerne, når det blæser? I så fald kan det være en fordel at forsyne dine vinduer med lyddæmpende glas eller udskifte hele vinduet.


Tag fat i en fagmand og vær opmærksom på følgende

Glassene i dine vinduer skal udskiftes med tykkere og tungere glas. Vær opmærksom på, at de to ruder i vinduet skal være i to forskellige tykkelser, da de ellers ikke giver en lyddæmpende effekt. Er glassene lige tykke vil de svinge på samme tid, og lyden vil lettere slippe igennem.


Eksempler på, hvor meget lyddæmpende effekt du kan opnå

 1. Vælger du en rude med hhv. 6- & 4 mm glas og et mellemrum på 15 mm mellem lagene, vil du opnå en lyddæmpende effekt på 36 dB.
 2. Vælger du en rude med hhv. 8- og 4 mm glas og et mellemrum på 15 mm mellem lagene, vil du opnå en lydreduktion på 37 dB.
 3. Vælger du en rude med hhv. 10 og 6 mm glas og et mellemrum på 20 mm mellem lagene vil du opnå en lyddæmpende effekt på 38 dB.

En almindelig energitermorude med 2 lag af 4 mm glas med et mellemrum på 15 mm kan dæmpe lyden ca. 31 dB. Dit øre vil opfatte en ændring på blot 3 dB og en ændring på 5-6 dB som en betydelig ændring. Der vil derfor være væsentlig færre støjgener, når du anvender lyddæmpende glas.

Se mere om lydisolerende glas hos Bolius her

 

10. Stop lydbølgerne med lydabsorberende møbler og tekstiler

Lydabsorption
I hvor høj grad absorberes støjen af materialet?
Effekt fra 0-5) = 2

Lydisolering

I hvor høj grad forhindres lyden i at trænge ind udefra?
effekt, hvor støjen kommer udefra (effekt fra 0-5) = 0

Leder du efter nogle af de små hverdagsting, der kan gøre lydniveauet mere behageligt, er lydabsorberende møbler et godt alternativ og nemt at gå til.


6 små tips til at reducere støjen

 1. Investér i et polstret møbel som f.eks. en god lænestol eller en puf. Et polstret møbel kan være med til at absorbere meget lyd og gør en stor forskel i et lille rum.
 2. Larmer gulvet meget, når du går på det, er et løst tæppe en nem løsning. Det fjerner lyden fra sko på gulvet, men hjælper også med at stoppe svingninger i gulvet og dermed nedsættes støjniveauet.
 3. Har du persienner? Så kan det være en fordel at skifte dem ud med almindelige eller lydabsorberende gardiner. Se mere om lydabsorberende gardiner.
 4. Forsyn sofaen med et blødt tæppe. Jo blødere, desto bedre i forhold til at absorbere så meget lyd som muligt.
 5. Et par bløde puder i sofaen kan hjælpe med at absorbere lyden i rummet.
 6. Larmer stolene meget, når du flytter dem? Filt under stolebenene afhjælper med det samme og skåner samtidig gulvet for unødige ridser.

 

Lydisolering af din bolig

Du har nu fået 10 tips til, hvordan du kan lydisolere din bolig. Der er ikke én løsning, der passer til alle, da akustikforbedring og lydisolering er en personlig smag.

Vælg de tips, der vil gøre en forskel i din bolig, og som passer ind i din hverdag og dit budget. Noget kan du selv gøre nu og her, og noget skal du have en fagmand indover, så du opnår den bedst mulige akustikforbedring og lydisolering.