Akustikbilleder -  forbedrer akustikken i rummet

Styrk komfort og indeklima med akustikforbedrende billeder

Hvad enten det er i hjemmet, på kontoret, i skolen eller på en restaurant, kender vi alle til, hvor ubehageligt det er, når et rum har en dårlig akustik. Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derfor er det vigtigt at tage højde for den indvirkning, akustikken har på vores helbred, koncentration, produktivitet og generelle trivsel.

Med Illuxs akustikbilleder slår vi 2 fluer med et smæk. Udover forskønnelse af væggene virker billederne samtidig som meget effektive akustikabsorbenter. Mineraluld, som er hovedbestanddelen i vores akustikbilleder, er fra naturens hånd et stærkt lydabsorberende materiale. Det gør det muligt at opnå høj akustisk komfort uden brug af akustiklofter. Vi printer direkte på de lyddæmpende plader, med den nyeste UV-printteknologi, hvilket giver skarpe prints, optimal effekt samt en fantastisk holdbarhed, som ikke falmer.

Nu kan vi endelig sidde i vores køkken og spisestue og tale sammen uden ekko. Æstetik og funktionalitet går op i en højere enhed med disse akustikbilleder.

– Karin

Akustikbilleder som et lyddæmpende materiale

Der findes ikke noget værre end dårlig akustik. Dårlig akustik kan være et meget forstyrrende element i hjemmet – særligt når man har gæster på besøg, og snakken går. Vi har skabt en æstetisk løsning til dig, der ønsker at slippe af med dårlig akustik i din stue eller dit køkken-alrum. Der er tale om akustikbilleder, og disse er særligt designet til at absorbere overflødig støj i rummet. Det giver akustikken en mere dæmpet lyd, der forstyrrer knap så meget, som hvis den fik lov at flyve frit rundt i lokalet. Herunder har vi særligt fokus på husets køkken-alrum og husets stue.

Oplever du dårlig akustik i dit køkken-alrum?

Husets køkken-alrum er typisk der, hvor det meste af dagen tilbringes, og her hvor både familien samles om dagens måltider eller gæsterne bydes på en forfriskning. Hvis du oplever dårlig akustik i dit køkken-alrum, kan der være mange forklaringer, og det er et stigende problem i de danske hjem – særligt i nybyg og i takt med den minimalistiske indretningsstil. Jo færre møbler vi sætter ind i rummene, jo færre steder er der til, at lyden kan blive absorberet.

Derudover har husets materialer også noget at sige i forhold til den dårlige akustik. Der er tale om hårde materialer såsom beton og træ. Disse materialer reflekterer lyden frem og tilbage, og det er blandt andet det, der skaber dårlig akustik. I takt med at vi indretter os med færre møbler til at absorbere lyden og vores hjem er bygget af gips, beton og træ, skal vi finde nye alternativer til den dårlige akustik i husets køkken-alrum – her foreslår vi et eller flere akustikbilleder som et lyddæmpende materiale.


Er du træt af dårlig akustik i din stue?

Vi forstår godt, hvis du er træt af dårlig akustik i din stue. Det er et af husets rum, hvor der skal være plads til afslapning og ro i hovedet. Og hvis der er noget, der kan forstyrre roen, så er det dårlig akustik. Vi mener, at det skal være muligt at føre en samtale, for eksempel over en god kop te, eller se en god film uden, at det runger i hele lokalet. Akustikbilleder er løsningen på den dårlige akustik.

Få bedre akustik i dine rum med akustikbilleder

Hos Illux ønsker vi at skabe ro i dit hjem, og du er derfor meget velkommen til at kontakte os for at høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig til en bedre akustik. Vi har mange forskellige løsninger, og vi glæder os til at præsentere dem for dig.

Oplev effekten

Der kan være meget støj i et køkken – og det bliver kun værre når der er mange hårde overflader – fliser på gulvet, pudsede murstensvægge og gipslofter – det giver rumklang og ekko som opleves dårlig akustik. Men heldigvis så er det faktisk ikke så svært at gøre noget ved det. Hos Illux har vi udviklet et akustikdæmpende billede som reducerer støj og rumklang utroligt effektivt. Hør bare her, hvor vi tester effekten i et køkken alrum med mange hårde overflader. 

Kernen den består af mineraluld som er en meget effektiv lyddæmper. Herpå printes der med UV-beskyttende blæk i skarp kvalitet.

Du kan også opnå stor effekt i dit eget hjem. Her skal du blot tage højde for dit rums størrelse. For at opnå optimal effekt anbefaler vi nemlig som tommelfingerregel, at akustikbillederne udgør 10-20% af rummets gulvareal.

I et køkken som i videoen på ca. 40 kvm. skal der bruges 4-8 kvm billeder.

Hvad du og vi oplever som god akustik, kan dog være forskelligt, og vi tilbyder derfor også, at du kan leje fire 120x80 cm akustikbilleder og teste effekten af i eget hus. Se mere om konceptet her.

 

Se, hvordan vores kunder indretter sig med akustikbillederne

Vælg imellem 2 typer aksutikbilleder

Akustikprint uden ramme

Minimalistisk udtryk med hvide kanter.

 • Effektiv lyddæmpning ved høje såvel som dybe frekvenser
 • Printes med UV-print, der er vandfast og ikke falmer
 • Væg mellem fem forskellige størrelser

Akustikprint med ramme

Klassisk look i håndlavet kvalitetsramme.

 • Let struktureret overflade, der effektivt absorberer lyd
 • Printes med UV-print, der er vandfast og ikke falmer
 • Indrammes i valgfri ramme

10% rabat

på udvalgte størrelser

Vælg et kunstmotiv

til dit akustikbillede

Hvor effektive er akustikbillederne?

Akustikken i et lokale kan beskrives ved lokalets efterklangstid, dvs. hvor længe en lyd er om at dø ud i lokalet. Hårde og glatte overflader, som murstensvægge og gips, giver en lang efterklangstid, da de har en lav absorptionskoefficient. Materialer med åben overfladestruktur, som vores akustikbilleder, har en høj absorptionskoefficient, hvilket giver en kort efterklangstid og en rigtig god akustik med forbedret taleklarhed og minimerede støjgener.

Absorptionskoefficienten måles fra 0 til 1, hvor 0 definerer, at materialet overhovedet ikke absorberer lydenergi, og 1 definerer, at materialet absorberer 100% af lydenergien – ligesom et åbent vindue, hvor lyden ikke vender tilbage. Som det ses på grafen absorberer pudset mursten 2-7 procent af lyden, imens 9 mm gulvtæppe ligger på 20-30%. Illuxs akustikbilleder har typisk en absorptionskoefficient på 0,8-1,0 svarende til 80-100%.

Det menneskelige høreområde starter ved omkring 20 Hz og svinger op til 20.000 Hz. Mænds talestemmer ligger normalt i intervallet 60-200 Hz, for kvinders 120-350 Hz og for barnestemmer endnu højere. Som det ses af grafen. har tykkelsen på akustikpladerne en lille betydning for effekten. De to typer akustikbilleder er lige effektive ved de høje toner, men ved de dybere bastoner er akustikpladen på 40 mm en anelse mere effektiv.

10 Tips & Tricks

til bedre akustik

Se vores anmeldelser på

Hvor mange billeder skal du bruge for at mærke effekten?

Efterklangstiden er afhængig af rummets volumen og absorptionen fra rummets forskellige overflader/materialer - herunder naturligvis også arealet af de forskellige materialer. Kort sagt - jo flere akustikbilleder jo lavere efterklangstid.

Hvis man har kendskab til de akustiske egenskaber af rummets materialer og rummets dimensioner, kan man beregne rummets efterklangstid. Alternativt kan en akustikker med professionelt måleudstyr måle dig frem til den præcise efterklangstid. Men inden man kaster sig ud i de store regnestykker og dyre målinger, anbefaler vi to fremgangsmåder:

1. Den grove tommelfingerregel:

I et rum, som er 2-4 meter højt, skal man typisk bruge akustikbilleder svarende til 10-20% af gulvarealet for at opnå en tilfredsstillende akustik. Størrelsen på billederne er ikke vigtig. Det er det samlede areal, der tæller. Vi kan tilpasse billedernes størrelse så de passer til jeres vægge, dog op til max 120x240 cm.

Eksempel: 40 kvm gulvareal = 4-8 kvm akustikbilleder.

2. Lån vores akustikbilleder

Hvis du vil have en endnu bedre fornemmelse af, hvor mange akustikbilleder du skal bruge, inden du køber, så kan vi anbefale dig at leje nogle af vores akustikbilleder, så du helt lavpraktisk kan teste effekten. Se detaljerne herunder.

Test vores akustikbilleder

Lån billederne med hjem og test effekten

Oplevelsen af et akustikproblem er en personlig smag, og derfor tilbyder vi, at man kan teste vores akustikbilleder af derhjemme. Vi leverer 4 stk 120x80 cm akustikbilleder i en flightcase lige til døren. Placér akustikbillederne i talehøjde på reol eller stole - man behøver ikke bore skruer i væggen.

 Prøv dig frem med 1, 2, 3 eller 4 billeder, og find ud af hvilken mængde der er perfekt for dig. Ved rum større end 50 kvm skal der nok flere billeder til for en mærkbar effekt.


Akustikkuffert lejeLeje af akustikbilleder med ramme (80x120 cm) i 1 uge: 250,-
Fragt frem og tilbage: 750,- (gratis, hvis du selv henter)
Depositum: 1250,-

- Såfremt du efterfølgende bestiller akustikbilleder for mindst 5.000,-, trækkes lejebeløbet fra prisen.
- Såfremt du efterfølgende bestiller akustikbilleder for mindst 10.000,-, trækkes lejebeløbet og fragtbeløbet fra prisen.


Kunne det have din interesse? Skriv da til post@illux.dk for yderligere instrukser.

Følg os

Se, hvordan vores kunder indretter sig med akustikbilleder

Vil du have mere inspiration?

Udforsk vores Instagram

Få svar på alle dine spørgsmål om akustikforbedring

Hvilke fordele er der ved at indrette med akustikbilleder?

Vores akustikbilleder består af lyddæmpende plader med en klasse A lydabsorption, hvilket kan betegnes som det bedste på markedet. Derfor vil akustikbilledet:

 • Forbedrer akustikken i rummet
 • Gør det lettere at høre, hvad hinanden siger
 • Reducere irrelevante lydkilder såsom baggrundsstøj

Alt i alt gør akustikbilleder det altså nemmere at nyde hinandens selskab i køkkenalrummet eller være produktive og bevare koncentrationen i det åbne kontorlandskab. Samtidig bringer det lyddæmpede billede liv og stemning til rummet i kraft af dets dekorative aspekt.

Få tips og tricks til akustikforbedring

 

Hvad kan jeg få printet på mit akustikbillede?

Akustikbilledet kan printes med dit eget foto eller du kan finde flotte kunstneriske motiver i vores Art Shop. En populær løsning er også at få printet et af vores verdenskort som akustikbillede.

Verdenskort er de senere år blevet en moderne trend inden for boligindretning, som fungerer som en anderledes form for dekoration i hjemmet. Det er derfor en oplagt måde at give din indretning et personligt twist, samtidig med at du får et lyddæmpende billede. Vi har verdenskort i forskellige farver og udtryk, så der er noget til enhver smag.

Upload dit eget foto til print på akustikplade

 

Hvordan er kvaliteten af printet på akustikbillede?

Vores akustikbilleder kommer i den samme høje kvaliteter som resten af vores sortiment, da det printes i højkvalitets UV-print, med holdbare og dekorative billedresultater til følge:

 • Farverne fremstår skarpe og klare, og i kraft af akustikbilledet strukturerede overflade får motivet et flot spil.
 • UV-printet er desuden yderst holdbart og resistent over for sollys og børnefedtfingre, hvorfor dit akustikbillede holder mange år ud i fremtiden.

 

Kan man indramme et akustikbillede, og hvordan påvirker det den lyddæmpende effekt?

Dit lyddæmpende billede kan leveres med eller uden ramme, alt efter om du ønsker et minimalistisk udtryk, hvor de hvide kanter er synlige, eller er til en mere traditionel indramningsløsning. Den lyddæmpende effekt vil være en lille smule større ved akustikbilledet uden indramning i kraft af den ekstra tykkelse, men forskellen vil ikke være bemærkelsesværdig ved almindelige hverdagssnak og støj. Det vil derfor i de fleste tilfælde være et spørgsmål om smag, hvorvidt man vælger indramning til eller fra frem for et spørgsmål om den lyddæmpende effekt.

Uden ramme er akustikbilledet 40 mm i tykkelse og har en anelse mere struktur i overfladen, mens det indrammede billede er 20 mm i tykkelsen og har lidt mindre struktur.

Se vores store udvalg af rammer til akustikbilleder

 

Kan jeg sætte tegnestifter i akustikbillede og bruge det som opslagstavle?

Akustikbilledet kan sagtens fungere som opslagstavle på grund af det specielle lydabsorberende materiale. Opslagstavlefunktionen fungerer uanset motivet på dit akustikbillede, og det påvirker ikke billedets lyddæmpende effekt at sætte nåle i lydpladen. Dog vil lydabsorptionen reduceres, hvis store dele af akustikbilledets overflade tildækkes af for eksempel post-its, postkort eller anden form for materiale, som du sætter på din opslagstavle.

En dekorativ idé til at udnytte opslagstavlefunktionen kan være at få printet et verdenskort på akustikbillede. Så kan du nemlig placere tegnestifter, der hvor du har rejst rundt i verden, eller udpege dine næste feriemål.

Hvad kan jeg gøre, hvis jeg ikke vil have flere billeder på væggene, men gerne vil lyddæmpe mit rum?

Har du allerede indrettet dit hjem med rigelig kunst på væggene eller foretrækker du en mere minimalistisk indretning i din bolig eller på arbejdspladsen, så er akustikplader et glimrende alternativ til akustikbilledet. Akustikpladerne har den samme lydabsorberende effekt som akustikbilledet, da de produceres i samme glasuldsmateriale, og kan på samme måde forbedre lydniveauet og den mentale trivsel indendørs.

 

Kan jeg placere akustikplader i loftet?

Akustikpladerne kan naturligvis placeres på væggen, men også i loftet, således at man opnår en bedre reducering af lyden end for eksempel med et glat gipsloft.

Du kan eksempelvis vælge at få lavet akustikpladerne i nøjagtig samme farve som dit gipsloft, så du opnår et diskret look, eller få lavet et unikt design til børneværelset, hvor der ofte er råb og støjende leg.

 

Hvor mange akustikbilleder skal jeg bruge, og hvor i rummet skal de placeres for at opnå optimal effekt?

Det vigtigste for at sikre en optimal lyddæmpende effekt i dit private hjem er at finde det rette antal af akustikplader i forhold til rummets størrelse.

Som en tommelfingerregel skal akustikpladerne fylde mellem 10 og 20 % af gulvets areal i et almindeligt rum med cirka 2,5-3 meter til loftet. Har du et gulvareal på 40 kvm. skal du således bruge 4-8 akustikplader. Størrelsen på hver plade er ikke vigtigt, da det er det samlede areal som tæller.

Herefter kan det være relevant at tænke over pladernes placering i rummet, da det ofte er en smule mere effektivt at placere akustikpladerne på væggen i talehøjde frem for loftet. Det skyldes, at når vi taler, så udsender vi primært lyd i vandrette linjer, hvorfor lyden rammer væggen først, og akustikpladerne kan derfor absorbere en større del af lyden i dette område. Lyden breder sig dog også til andre dele af rummet, så akustikplader i loftet har stadigvæk stor positiv effekt.

 

Kan jeg få en nøjagtig måling af akustikken i mit rum?

Har du behov for en mere nuanceret og nøjagtigt udregning af efterklangstiden i dit rum, end den mere simple, men også prisvenlige tommelfingerregel om 10-20 % af gulvets areal, så kontakt Illux. Vi kan måle, hvordan du opnår den bedste effekt.

Du har også mulighed for at låne en akustikkuffert af os med 4 billeder på 80x120 cm, svarende til i alt 4 kvm. således at du selv kan afprøve, hvor mange billeder du finder passende til akustikken i dit hjem.

 

Hvordan virker akustikplader?

Når der opstår lydbølger i rummet, reflekteres disse mellem rummets flader, og skaber mere eller mindre støj og efterklang, alt afhængig af hvor effektive rummets materialer er til at absorbere lyden. Eksempelvis har hårde overflader som gipsvægge og beton en dårlig absorptionsevne, mens glasuldsmaterialet, som vores akustikbilleder fremstilles i, har en særligt god evne til at absorbere lyden.

I stedet for at reflektere lyden tilbage i rummet, absorberes den altså ind i akustikpladen og dermed nedsætter akustikpladen efterklangstiden og akustikken forbedres. 

Har du flere spørgsmål?

Kontakt os på post@illux.dk

Har du flere spørgsmål?

Kontakt os på post@illux.dk

“Nu kan vi endelig sidde i vores køkken og spisestue og tale sammen uden ekko. Æstetik og funktionalitet går op i en højere enhed med disse akustikbilleder.„

– Karin